wtorek

Glichowska zapiekanka z makaronem

Glichowska zapiekanka z makaronem
przepis autorstwa Psiej Szkoły

opakowanie 0,5 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa
opakowanie 0,5 kg makaronu rurki
20 dkg ser żółty
mały przecier pomidorowy
puszka pomidorów bez skórki
słoik konserwowej papryki
6 ząbków czosnku
bazylia, oregano, tymianek
oliwa, sól, pieprz

1. Czosnek obieramy i rozdrobniony wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
2. Do podsmażonego czosnku wrzucamy mielone mięso i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, tymianek).
3. Kiedy mięso jest już aromatyczne i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
4. Z małą ilością oliwy gotujemy makaron. Po ugotowaniu wykładamy go na brytfankę.
5. Mięso rozkładamy na warstwie makaronu, tak aby dokładnie sos przykrył makaron
6. Całość posypujemy tartym żółtym serem, a na górze układamy pokrojoną w paseczki konserwową paprykę.
7. Brytfankę wkładamy do rozgrzanego pieca, do zapieczenia się sera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz