Glichowska zapiekanka z makaronem przepis autorstwa Psiej Szkoły |
opakowanie 0,5 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa
opakowanie 0,5 kg makaronu rurki
20 dkg ser żółty
mały przecier pomidorowy
puszka pomidorów bez skórki
słoik konserwowej papryki
6 ząbków czosnku
bazylia, oregano, tymianek
oliwa, sól, pieprz
1. Czosnek obieramy i rozdrobniony wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
2. Do podsmażonego czosnku wrzucamy mielone mięso i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, tymianek).
3. Kiedy mięso jest już aromatyczne i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
4. Z małą ilością oliwy gotujemy makaron. Po ugotowaniu wykładamy go na brytfankę.
5. Mięso rozkładamy na warstwie makaronu, tak aby dokładnie sos przykrył makaron
6. Całość posypujemy tartym żółtym serem, a na górze układamy pokrojoną w paseczki konserwową paprykę.
7. Brytfankę wkładamy do rozgrzanego pieca, do zapieczenia się sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz